Valkenburg, Toerisme ontwikkeling

Inleiding:

Sinds eind 1800 is Valkenburg aan de Geul vooral afhankelijk van het toerisme en is daarmee het oudste toeristische stadje van Nederland. De grotten, ruïnes, het casino, de pretparken, de thermale baden en natuurlijk het landschap rond Valkenburg maken de stad bekend bij bijna alle Nederlanders.

Aangezien toerisme belangrijk is in Valkenburg, vernieuwt de stad zich voortdurend om bij de tijd te blijven. Na het opknappen van de binnenstad richt de stad zich nu op het westelijk deel, het gebied waar de meeste attracties zich bevinden. TDAC is gevraagd om een visie te maken voor dit gebied en te onderzoeken hoe dit gebied aantrekkelijker gemaakt kan worden voor toeristen, natuurlijk in balans met de belangen van de bewoners in dit gebied.

De aanpak:

Het creëren van een toeristische visie voor een bepaald deel van een stad vereist een visie voor de hele stad. Aangezien deze nog niet bestond, zijn we met een groep van belangrijke belanghebbenden begonnen met het opstellen van een thema voor Valkenburg als toeristische stad. Dit thema kan dienen als de algemene richting voor de toeristische ontwikkeling in de stad in de komende decennia en is voor ons een basis voor de visie van Valkenburg-West.

Het creëren van een toeristische visie in een stad betekent dat één van de belangrijkste belanghebbenden voor deze visie de bewoners zijn. We werkten samen met een lokale specialist in bewonersparticipatieprocessen. Samen onderzochten we het gebied, waarbij TDAC zich concentreerde op een analyse van de bestaande toeristische sector en de potentie voor nieuw toerisme. We onderzochten de toeristische stromen in het gebied, inclusief de parkeeruitdagingen. We onderzochten de mogelijkheid om attractiezones te creëren, met respect voor de mensen die in het gebied wonen. We stelden attractie-matrices op en organiseerden verschillende brainstormsessies met ondernemers, bewoners en ambtenaren...

Met als gezamenlijk resultaat, het aanbieden aan de gemeenteraad van de eerste fase van visie Valkenburg-West.